Ecologisch ontwerp


NatuurOntwerp staat voor tuinen in verbinding met de natuur om ons heen. Ik ontwerp tuinen en buitenruimtes waarin mensen zich goed voelen en waar de natuur zich thuis voelt.


Enkele belangrijke ontwerpprincipes zijn:

  • De bodem is de basis. Beplanting en inrichting worden daar zo goed mogelijk op aangepast - niet andersom.
  • Planten maken de tuin. Ze zijn essentieel voor een levende tuin en een sfeervolle tuinbeleving.
  • Biodiversiteit vergroten. Door variatie in ruimte, materialen en beplanting op te zoeken en te benutten, ontstaat meer ruimte voor planten en dieren.
  • Duurzaamheid. Materialen worden bij voorkeur hergebruikt in de nieuwe tuin. Bestaande beplanting wordt maximaal behouden of verplant. Grondverzet gebeurt binnen de eigen perceelgrenzen (geen aan- of afvoer van grond). Toegepaste materialen zijn zo veel mogelijk van duurzame oorsprong.
  • Klimaatbestendig. Minimaal bestraten met voorkeur voor halfverharding, hemelwater afkoppelen, natuurlijke schaduwplekken creëren.

NatuurOntwerp is aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde.


Annelies Wouters


Vanuit liefde voor alles wat leeft, ben ik eerst een aantal jaar als dierenarts werkzaam geweest alvorens het groene ontwerpvak te ontdekken. Ik ben gedreven om voor elke klant de ultieme tuinbeleving te zoeken en deze te combineren met een optimale natuurwaarde. Om sterke ontwerplijnen samen te voegen met levende elementen en hier iets moois mee te creëren. In elke tuin is ruimte voor de schoonheid van het geheel, maar voor wie wil kijken ook voor de kleinste details. Ik kan me blijven verwonderen over de architectuur van elke plant en levend wezen. Deze passie kan ik goed kwijt binnen NatuurOntwerp, waar ik levende tuinen voor particulieren ontwerp.


De interesse in natuur heeft me onder andere de opleiding tuin- en landschapsinrichting (Hogeschool Van Hall Larenstein) en diverse cursussen over beplanting, tuinontwerp, voedselbossen, permacultuur en kruiden doen volgen. Ik ben nooit uitgeleerd en blijf ook graag mijn professioneel netwerk vergroten. 


Mijn achergrond als dierenarts laat zich goed combineren met ontwerpdrang voor het creëren van esthetische paardenlandschappen. Hiervoor heb ik me onder andere verder verdiept in paardengedrag, veilige beplanting en verschillende natuurlijke manieren van paarden houden. Een grote toegevoegde waarde hierbij is de andere kijk van een landschapsontwerper. Ik beoog daarbij niet alleen een veilig en functioneel resultaat, maar ook een dat esthetisch ingepast kan worden in de cultuurhistorische of natuurlijke omgeving. 

NatuurOntwerp is aangesloten bij vakgroep Wilde Weelde, de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, Blikveld vakvereniging voor landschaps- en tuinarchitectuur, en intervisie TuinOntwerpersGroep.